ØLBRYGNINGEN
Forenklet set kan man dele ølbrygningen op i 4 trin:
Mæskning, urtseparering, urtkogning og gæring.
TRIN 1: MÆSKNING
Mæskning er den proces i ølbrygningen, hvor enzymerne fra malten (de blev dannet, da bygkernerne spirede) omdanner maltens stivelse til maltsukker.
Det er en vigtig proces, fordi maltsukkeret er nødvendigt for den senere gæring. Gæren, som tilsættes senere i processen, bruger nemlig maltsukkeret som næring. Mæskningen sættes i gang ved, at man knuser malten og tilsætter varmt vand. Når den knuste malt blandes med vand, trænger enzymer og stivelse ud og opløses i vandet, og mæskningen går i gang.
Det er vigtigt at knuse malten, så stivelsen i kernerne bedre kan opløses i vandet. Mæskningen skal foregår ved ca. 65 °C i 60-70 min alt efter opskriften. Opløsningen, der også kaldes mæsken, vil efterhånden begynde at ændre udseende og blive mere og mere gyldenbrun.
TRIN 2: URTSEPARERING
Når mæskningen er færdig, skal mæsken (malt- og vandmassen) sies. Efter siningen står man tilbage med to dele:
• En fast del, der kaldes masken, som bl.a. består af skallerne fra malten.
• En flydende del, der kaldes urten.
Det er den flydende del, urten, der skal bruges i den videre brygproces.
Urten har en markant aroma, der er sødlig og brødagtig. Man kan tydeligt smage resultatet af enzymernes arbejde med at omdanne stivelse til maltsukker – det smager nemlig sødt. Men der er stadig et stykke vej, inden man kan kalde det øl.
TRIN 3: URTKOGNING
Det næste trin i ølbrygningen er urtkogningen. Kogningen varer ca. 1 time.
Umiddelbart inden kogningen tilsættes humlen. Under kogningen afgiver humle bitterstoffer til urten. Samtidig vil en del af humle-olierne, der giver aroma imidlertid forsvinde. Derfor kan man tilsætte aromahumle, når urten er næsten færdigkogt, hvis man vil give øllet ekstra aroma, eller man kan tilsætte ren humleolie senere i processen.
Når urten er færdigkogt, køles den ned. Det er nødvendigt at afkøle urten, inden gæren tilsættes, da gæren ikke kan tåle så høje temperaturer, og da gæringen skal foregå under kølige temperaturforhold.
Urten har efter kogningen ændret smagsindtryk, idet både det søde fra malten og det bitre fra humlen nu præger urten.
TRIN 4: GÆRING
Når urten er nedkølet tilsættes ølgæren, og urten overføres til ”gærkælderen”.
Fra sukker til alkohol og kulsyre I gæringstankene går gærcellerne i krig med maltsukkeret og omdanner det til alkohol og kulsyre.
Gæringen varer normalt 4-6 dage og foregår ved forskellige temperaturer afhængig af gærtypen. Anvender man undergær, foregår gæringen typisk ved 10 – 16 °C, anvender man overgær, er temperaturen lidt højere – typisk
mellem 18 – 25 °C.
“Ok hjerne, jeg kan ikke lide dig og du kan ikke lide mig. Lad os få det her overstået så jeg kan vende tilbage til at dræbe dig langsomt med øl.”